Ajankohtaista

OHJ-oppaan julkaisu

Osaamisen hallinnan ja johtamisen opas julkaistaan joulukuun alussa! Lue myös ...

Perjantai, 28 Lokakuu 2011

Lue lisää

Lisää uutisia: Ajankohtaista

Uutisia muista lähteistä

  • No feeds found!

Uusimmat keskustelut

Ei viestejä

Blogi

Osaamisen hallinnan uusia innovaatioita?

30.11.2011 11:09

eOSMO, Osaamisen hallinnan uudet innovaatiot kehittyvien sosiaali- ja terveyspalveluiden tukena –hanke on päättynyt, mutta sen ”elämä” jatkuu maakunnallisen sosiaali - ja terveysalan osaamisverkostossa sekä www.eosmo.fi Internet-sivuilla.

Hankkeen aikana osaamisen hallinnan hyödyt ovat tulleet konkreettisesti esille. Tämäkin hanke on osoittanut yhteistyön voiman. Yhteinen kehittäminen osaamisyhteisöissä on syventänyt työyhteisöjen yhteisöllisyyttä ja jopa organisaatioiden välistä luottamusta. Osaamisyhteisötyöskentely on tuottanut uutta osaamista, käytäntöjä ja ajattelumalleja sekä mahdollistanut toisilta oppimisen. Ja mikä ihme se osaamisyhteisö sitten on? Osaamisyhteisö eroaa tiimityöstä. Osaamisyhteisön työskentelyyn osallistuminen on vapaaehtoista ja sen jäsenillä on yhteinen mielenkiinnon ja kehittämisen kohde. Voidaan puhua jopa intohimosta kehitettävään asiaan liittyen. Osaamisyhteisö työskentelee yhdessä yhteisen päämäärän hyväksi. Toiminnassa korostuu osaamisen jakaminen ja eri osaamisvahvuuksien yhdistäminen, mikä mahdollistaa uuden luomisen. Tämän takia eOSMO -hankkeessa on puhuttu innovatiivisista osaamisyhteisöistä.

Hankekokemuksien perusteella suosittelemme lämpimästi osaamisyhteisöjen hyödyntämistä organisaation sisäiseen ja organisaatioiden väliseen kehittämistyöhön esimerkiksi uusien palveluiden ja palvelurakenteiden kehittämisessä ja yhteistyön tiivistämisessä. Jos tavoitteena on luoda jotain uutta ja jotain aivan erilaista, niin katso lisää osaamisyhteisöistä osaamisen hallinnan oppaasta (www.eosmo.fi). Tutustu myös Inno-Osaamiskukkaan, jota osaamisyhteisö voi hyödyntää uuden luomisessa ja ratkaisujen hakemisessa.

Entäs kuinka osaamisyhteisöjä voidaan hyödyntää organisaation osaamisen hallinnan kokonaismallin hahmottamisessa? Perinteisesti osaamisen hallinnan kehittäminen on tarkoittanut osaamiskartoituksia ja kehityskeskusteluja. eOSMO-hankkeessa tavoiteltiin myös osaamisen hallinnan kokonaismallin hahmottamisesta ja sen syvällistä integroitumista organisaation arkeen ja rakenteisiin. Tämän myötä strategian jalkautumisen tavoite saavutettiin. Ja miten tämä käytännössä tapahtui? Hankkeessa laadittiin osaamisen hallinnan kokonaismallit, joissa kuvattiin kuinka osaamisen hallinta käytännössä toteutuu, millaisia työvälineitä siinä hyödynnetään ja mitkä ovat sen yhteydet organisaation muuhun toimintaan (mm. strategiatyöskentely, henkilöstösuunnittelu, talouden ja toiminnan johtaminen).  Kokonaismallin kehittäminen edellyttää yhteistä keskustelua osaamisesta ja tavoitteista, mikä lisää myös työntekijän ymmärrystä häntä koskevista odotuksista ja kehittämismahdollisuuksista sekä tukee urasuunnittelua. Kokemuksemme mukaan tämä osaamispuhe on yksi voimaannuttavimmista tekijöistä työhyvinvoinnin ja organisaation tuloksellisuuden näkökulmasta.

eOSMOlaiset,

Päivi, Katja, Arttu

PS Osaamisen hallinnan kehittäminen voi olla hauskaa! Toivomme, että kokeilette osaamisen hallinnan dynaamista palapeliä, kun tutustut osaamisen hallinnan kokonaisuuteen ja rakennat organisaatiosi osaamisen hallinnan kokonaismallia.

 

 

 

Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen , Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen , Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

 
esr vipuvoimaa ely pkamk aducate Pohjois-Karjalan aikuisopisto